Wednesday, December 7, 2011

Dosa Simpan Kuku Panjang Seperti Bela Babi

assalamualaikum dan selamat pagi..

Menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, korang tau x berapa dosa nyer? haaaaa, lau korang nak tau, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi!!!! ooppsss.. khinzir lar lembut sikit. Jika kesemua jari kita menyimpan kuku yang panjang, bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut. astarfirullah al azim, banyak tuh, jenuh nak samak. so, potonglah kuku anda ya.

Jangan ada niat pun untuk korang simpan kuku panjang, walaupun hanya 1mm atau pun hanya lah sepanjang jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dan sebagai nyer lar. Apa2 ilmu pun yang di ajar tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah..

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini belum termasuk korek taik hidung, telinga, basuh berak dan sewaktu dengannya lagi.

♥ suka x? LIKE ae ♥


Like My Blog Fanpage

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright© All Rights Reserved by arnissastory.blogspot.com