Sunday, February 17, 2013

Mee Kari by chef Mama

Assalamualaikum..

Semalam kan mama kite masak mee kari.. gedik sekejap. Mintak maaf lar, anis baru nak update entry semalam. Well, biase lar kat rumah nie line broadband celcom kureng sikit. Tengah malam baru laju sikit .. sikit jer lar. Maybe sebab perumahan kat rumah anis nie ramai yang pakai wifi kot. Aeh, aci ke nak kire cam tuh? -_-‘


Selalu nyer mama masak nasik jer sebab lau masak benda lain pun tak abis makan.masak nasi pun kadang-kadang tak abis makan. Tapi disebab kan kakak dan adik anis pulang cuti dari universiti, so mama amik kesempatan nie tuk masak makanan kegemaran kami sekeluarga. Jadi, semalam kerja anis asyik makan jer.


Tengah hari makan mee kari, petang buat chocolate dan malam masak Spaghetti. Spaghetti nie anis yang masak sendiri owkay. Heee.. tapi anis nak kongsi resepi Mee Kari dulu dengan korang tau. Jom..


Bahan Tumisan:


10 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
Halia
Daun kari
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kulit kayu manis


Bahan Campuran:


1 kilo Isi kerang
½ kilo Udang kertas
Fish ball
Tauhu
Rempah kari daging
Santan




Seperti biase barang-barang basah nie wajib ade untuk masak Mee Kari nie owkay. lau tak de, tak rase lar Mee Kari nie. Kerang, fish ball dan juga udang. buang kulit dan kepala udang dan asingkan isi. Kulit n kepala udang direbus seketika dan dikisar dengan sedikit air, tapis dan ambil airnya



kita juga memerlukan santan untuk membuat kari. pastikan santan tersebut tidak terlalu pekat. kari nie mama anis buat cair sedikit. lau pekat sangat tak sedap lak. depends lar pada korang.. wish one yang korang rase sedap




Firstly, masukkan sedikit minyak. tumis bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar. then masukkan daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. tumis hingga naik bau kae. then masukkan serbuk kari daging yang telah dicampurkan sedikit air kedalam bahan tumis tadi. tumis sehingga pecah minyak,




Bila sudah pecah minyak, masukkan air udang yang dikisar tadi. then santan serta sedikit gula dan garam.



kacau dan masukkan isi kerang, udang dan juga fish ball. biarkan ianya mendidih seketika.



owkay.. anis masukkan fish ball akhir sekali. tengok tak fish ball tuh timbul kat atas? kesian isi kerang dengan udang duk kat bawah. tak timbul-timbul.. hahaa.. kuah da siap. sedia untuk dihidangkan untuk keluarga.




Bahan Hiasan:


Mee kuning ( dicelur seketika dan titiskan sedikit minyak dalam air rebusan bagi mengelakkan daripada melekat)
Bawang goreng
Taugeh ( goreng dan potong kecil )
Daun sup
Daun bawang
Daun sup
Limau
lada besar
telur

Taaaaaaarraaaaaaaaaaaaaaaaa.. da siap pun. nie anis punyer tau. Yummy! owkay, da ngantuk. nantikan next resepi yer..





p/s: Jangan lupe cube tau..




♥ suka x? LIKE ae ♥


Like My Blog Fanpage

4 comments:

Abg Is said...

hok aloh, ingat chef Arnissa hok masak.

arnissa said...

@Abg Is
hehee.. chef anissa masok spagehthi.. hihi.. op niew biar ma je lar op masok.. hehe

Izara4eva™ said...

wah2.. sedap2.. lama xmakan mee kari..

arnissa said...

@Izara4eva™ sedap larr ara.. tetibe terliur.. waaaa, rindu my mama...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright© All Rights Reserved by arnissastory.blogspot.com